Dr. Lenkefi Ida

- Ön szerint az orvosok díjazása, elismerése mikor kezdődött a történelemben?
- Sajnos nincsenek pontos ismereteim ebben a témában, de biztos vagyok benne, hogy már az orvostudomány gyökereinek megjelenése óta megbecsülés, és cseppnyi titok övezte azokat, akik értettek a gyógyításhoz. Hisz nagy az ijedelem, ha az ember egészsége, az életminősége, vagy maga az élete veszélyben forog. Ilyenkor mindenki csodát vár, ezt néha meg tudja adni a doktor, néha nem. E szakma szépsége és nehézsége egyaránt ebben rejlik.
- Önnek van bármilyen díjad? Ha igen hol tartja, hogy emlékszik vissza a történtekre?
- Diákkoromban versenyszerűen sportoltam, innen vannak élményeim, hogy milyen jól tud esni a közvetlen elismerés. Manapság inkább azt tekintem elismerésnek, ha a beosztottjaim motiváltak és igazi csapatként tudnak együttműködni, összefogni, érezni, létezni. Ezen tudom lemérni a saját munkám sikerét.
- A háziorvosokkal hogy áll? Mi a véleménye a munkájukról? Mi benne a nehéz? Mi benne a szép?
- Szerencsére jó az egészségem, ezért ritkán találkozom a háziorvosommal. Az Egis is figyel a dolgozói egészség megőrzésére, ezért évente rendszeresen járok munkaegészségügyi szűrésekre. Ahogy már említettem, az orvos által létrehozott „csoda” adja ennek a hivatásnak mind a szépségét, mind a nehézségét. S amit fontosnak tartok, az a páciens együttműködése mely elengedhetetlen ahhoz, hogy a csoda létrejöhessen.
- Az Év Praxisa díjról mi jut eszébe? A zsűrizést milyen gondolat mentén vállalta el?
- Azt gondolom, hogy a díjazott orvosok mind érzik a betegeik megbecsülését, látják a szemük csillogásából, hallják a megkönnyebbült sóhajokból. Mindezt a jó érzést hatványára tudja emelni egy szakmai díj, ami megerősíti és kifejezi azt verbálisan is, ami addig csak az érzések, megérzések szintjén létezett. Egy ilyen elismerés pedig nem csak a személynek szól, hanem a világnak is, hogy felhívja a figyelmét a teljesítményre és az emberségre, ami mögötte van.
- Sok-sok ajánlást, indoklást kell majd elolvasnia. Ahogy mondani szokás, a zsűri nehéz helyzetben lesz. Mit gondol, milyen lesz az az orvos, aki Önnél befutó?
- Azt gondolom, hogy olyasvalaki lehet, aki szakmailag és emberileg egyaránt „nagy” tud lenni. E mellett nagyon meg tud érinteni, ha valaki egy kihívást jelentő helyzetben képes az átlaghoz képest valami más, kreatív megoldásra jutni, szemléletet váltani, így akiről ilyen történetet küldenek be, az nálam jó eséllyel indul a díjra. Kíváncsian és nyitottan várom a pályázatokat.
- Honnan "lopja" majd el az időt, hogy megfeleljen a megtisztelő feladatnak?
- A téma fontossága miatt szívesen lopok ehhez időt az amúgy csekély szabadidőmből. Az is lehet, hogy a történeteket a hétvégi pihenés közben olvasom el, vagy akár meg is osztom őket a családommal, mint laikus szakértőkkel. Így mégis csak velük is leszek, nem csak dolgozni látnak.
- Ön szerint a háziorvosokat elég anyagi-társadalmi dicsfény veszi körül?
- Lehet, hogy egy sztársebésznek vagy szülésznek több dicsfény vagy figyelem jut, de hiszem, hogy a háziorvosok is kiemelten fontos missziót látnak el, bár az ennek megfelelő bizalmat és elismerést nem mindig kapják meg. Talán mert az egészség olyan kincs, amit csak akkor vesznek észre az emberek, ha már elvesztették. Amíg a rendszeres szűrésekkel, megfigyelésekkel segít fenntartani azt az orvos, addig természetesnek tűnik az egészség. Az egészségügyi dolgozók anyagi elismerése pedig egy komplexebb téma, amit többen jó ideje próbálnak megoldani.
- Most éppen min dolgozik? Mi foglalkoztatja leginkább?
- Az EGIS-ben most zajlik a tervezési időszak, ami az állandóan változó gyógyszerpiaci környezetben nagy kihívást jelent, ezért most teljes mértékben lefoglal.
- Végezetül: mit kíván az Év Praxisa jelöltjeinek?
- Minél több megvalósult csodát!

 

Kérjük, ne próbáljon szavazni!

A piros keresztet már nem találja portálunkon, a szavazás ugyanis december 30-án éjfélkor véget ért.
Köszönjük, hogy szavazatával voksolt kedvenc háziorvosára és munkatársaira.
A végleges eredmény- hogy ki nyeri meg „Az év praxisa a Kárpát medencében „pályázatot - az önök szavazatai alapján alakul ki.
Eredményhirdetés januárban! 

Támogatók

77 Elektronika Kft

Pharme Nord

www.springmed.hu

Quintess

Partnerek

www.otvenentul.hu

Weborvos szerkesztősége