Dr.Ilyés László

Illyés László az idei esztendőben mint zsűritag is részt vesz a pályázat elbírálásában. És hogy mi a véleménye a háziorvosok megsegítéséről?
„A háziorvosok megsegítéséről nincs elképzelésem, de alapelvem: a horgászatra való tanítás a hal adományozás helyett. Tehát véleményt cserélni, tapasztalatot szerezni, a tanultakat a gyakorlatba átültetni és kitartóan, már –már megszállottan dolgozni! Akkor nem marad el a siker! Természetesen lehetőségeimhez mérten szívesen segítek, és újból felajánlom, hogy Rátóton pihenjek, gyűjtsenek erőt a nyertesek.”
- Min töri még a fejét?
„Jelenleg egy teljesen új a nyárra felkészítő testi-lelki kúrát ajánlunk a vendégeknek. Készüljön a bikini szezonra szlogennel. Örömömre egyre többen ismerik fel a testi-lelki egyensúly jelentőségét és az egészséges testsúly fontosságát. Ezekhez adunk mi teret méghozzá a csodálatos látványt nyújtó rododendronokal, melyeket még maga Széll Kálmán ültetett. Velük gyakran „beszélgetek” és nagyon hálásak a gondos kertészeinknek. Szóval kidolgozott ötnapos programokkal várjuk a fiatalodni vágyókat. Én is együtt haladok a vendégekkel és reménykedem, hogy egyre fittebb és fiatalabb leszek. Csak így lehet túlélni a mai, nehéz gazdasági helyzetet. Engedje meg, hogy a leendő nyerteseknek Mikszáth Kálmán segítségével mutassam be szállodánkat.
„„ Rátót, hogy professzorosan kezdjem - Vas vármegyének Stájerrel határos szélén fekszik, ama vasúti sínek mentén, melyek Grácba, illetőleg Gleichenbergbe vezetnek. Magam is ebben a kies fürdőben szoktam nyaralni, mely nehány puskalövésnyire van a magyar határszéltől….
A fű is haragos zöld itt egész nyáron, s mikor Ernuszt Kelemen vagy Radó Kálmán, hasonlóan vasmegyei nagy urak, sopánkodnak, hogy mindenük elégett, elfonnyadt a nyár hevétől és a szárazságtól, Széll Kálmán egész gazdasága fönséges üdeségben pompázik. Mert Rátóton már megvannak a napszállta utáni harmatok, melyek valóságos vice-esőnek nevezhetők, és a hűvösebb éjszakák. Körmenden túl, Grácba menet az út baloldalán egyszerre csak kiugrik egy szép kis rezidencia; egy valóságos városligeti tornyos villa, olyan tiszta, takaros, mintha cukorból lenne kifaragva. Ez a rátóti kastély. Az utasok egymásnak mutogatják a kupék ablakaiból:- Itt lakik Széll Kálmán!
Gyönyörű, szinte pedáns gonddal kezelt park hátterében áll az egyemeletes palota. A vasúti kupéból a kertbe lehet kiszállni, úgyhogy Széll Kálmán csak úgy sétabottal, felső kabát nélkül ül fel Budapesten a vasútra s egész kényelmesen lelép a parkjába. A park kicsiny, de fejedelmi díszű. Van benne lawn tennys pálya, nyírott sövényfalak, s csupa ritka díszfák ékesítik. Széll Kálmán rendkívül szereti a fáit, majdnem úgy, mint a teheneit. E kiváló államférfiú minden egyes növénynek, fának és cserjének tudja a botanikus nevét, s mindazt, amit a természettudósok megírtak. Azonfelül ösmeri minden egyes fájának történetét, honnan hozta, hogy nőtt fel, milyen viszontagságokon ment keresztül. Nem fák ezek előtte, hanem jól ismert egyének. Csak egy igazi nagy ember szeretheti a természetet ennyire, s figyelhet meg rajta ennyit!....
A kastély földszintje egészen a vendégek kényelmére van berendezve. Az ebédlőbe be van vezetve a jelző csengettyű is, s mikor a vonat a szomszéd állomásról indul, Széll Kálmán ebédlőjébe is jelt ád. A vendégek kiisszák a jelre a búcsúpoharat, s elsétálnak a parkon át csibukjaikkal az indóházba a gazdával és az inassal, aki a csibukokat a felszállóktól összeszedi és visszahozza. …A földszint többi részét a vendégszobák, Széll Kálmán dolgozószobája és egy nagy szalon foglalja el, melynek falát a Széll Kálmán szép lányának, Széll Ilonának, Benczúr által festett arcképe ékesíti. Fesztelen, vidám levegő van e szalonban nyaranta, mikor a család együtt ül ebéd után. A vendég gyorsan lesz otthonossá és beszédessé. „

 

Kérjük, ne próbáljon szavazni!

A piros keresztet már nem találja portálunkon, a szavazás ugyanis december 30-án éjfélkor véget ért.
Köszönjük, hogy szavazatával voksolt kedvenc háziorvosára és munkatársaira.
A végleges eredmény- hogy ki nyeri meg „Az év praxisa a Kárpát medencében „pályázatot - az önök szavazatai alapján alakul ki.
Eredményhirdetés januárban! 

Támogatók

77 Elektronika Kft

Pharme Nord

www.springmed.hu

Quintess

Partnerek

www.otvenentul.hu

Weborvos szerkesztősége