Dr. Fekete György

- Méghozzá olyan, akit sokszor és sokan megállítottak az utcán- mondja. - Már gyerekként is éreztem a feléje sugárzó szeretetet. A VII. kerületben praktizált több mint ötven évig, egészen 80 esztendős koráig dolgozott! 99 évet élt , úgy, hogy autója sohasem volt, gyalog járta az utcákat. Az ő hatására választottam én is az orvosi pályát. Sőt, öt esztendeje nemcsak klinikus, hanem tiszteletbeli házi gyermekorvos is vagyok! Ezt a megtisztelő címet a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületétől kaptam. Ugyanis Siófokon már tíz éve felkért moderátorként működöm közre a házi gyermekorvosok „ Kávészünet” című rendezvényén, évente legalább 500 háziorvos körében.
Amikor még én vezettem a Tűzoltó utcai Gyermekklinikát, az volt a célom, hogy rendszeres kapcsolatban legyek a házi gyermekorvosokkal, hogy a saját szemükkel győződhessenek meg arról, hová kerülnek a kis betegeik és milyen ellátást kapnak. Sok éven át minden hónap második keddjén „Megújuló gyermekgyógyászat” címmel továbbképző sorozatot tartottunk, ahová nagyon sokan el is jöttek. Az volt a műsorok tréfás címszava: ” Ha kedd, akkor Tűzoltó utca…!” A mai napig szeretem, tisztelem és nagyra becsülöm őket, megtiszteltetésnek veszem, ha közöttük lehetek. Ezért igazán örülök a felkérésnek. Az orvosi hivatás gyakorlása során a tudásunkat közvetítenünk kell a betegeinknek. Hogy a közvetítést hogyan végezzük, ez bennünket, orvosokat minősít. A közvetítés lényege, hogy rendelkezem-e megfelelő információval, és hogy tudom-e partnerré tenni a beteget. És ebben óriási szerepük van a háziorvosoknak. Azok a krónikus betegségek, amelyek miatt éveken , évtizedeken át kezelik pácienseiket, legtöbbször tünetmentes fázisokat ugyan produkálhatnak, de nem múlnak el, tehát újból és újból találkozniuk kell a betegekkel. Ezért felértékelődik a jó kommunikáció, az odafigyelés a betegre, a jó szó, a mosoly, mindaz, amitől hiteles és elfogadható lesz az orvos személye és tanácsa. Ahogyan átnéztem a 2011-es esztendő nyertes pályázatait, úgy látom, az ilyen orvosokat szeretik a betegek. Nagyra becsülik és az ő esetükben hálálják meg igazán, hogy maguk mellé tudják állítani betegeiket.
- És ahhoz mit szól, hogy nemcsak hazai háziorvosok nyerhetik el a díjakat?
- Ez kifejezetten boldoggá tesz, mert édesanyám és elődei révén magam is erdélyi származású vagyok, nagypapám Székelyudvarhelyen volt gimnáziumi tanár. Apai nagymamám Csíkszeredán született. Édesapám a Vajdaságban született, mindkét ágon tehát a kirekesztett részből származunk. Így genetikusan adott a szellemi rokonság és kapocs. A háziorvos egyébként itt is-ott is első észlelője a súlyos bajoknak, döntő szerepet játszik abban, hogy a beteg hová kerül, milyen kezekbe, és ott mennyire adottak a gyógyulása feltételei. Külön tisztelet illeti a határon túli orvosokat, hiszen náluk az egészségügyi struktúra még a miénknél is nehézkesebb.

 

Kérjük, ne próbáljon szavazni!

A piros keresztet már nem találja portálunkon, a szavazás ugyanis december 30-án éjfélkor véget ért.
Köszönjük, hogy szavazatával voksolt kedvenc háziorvosára és munkatársaira.
A végleges eredmény- hogy ki nyeri meg „Az év praxisa a Kárpát medencében „pályázatot - az önök szavazatai alapján alakul ki.
Eredményhirdetés januárban! 

Támogatók

77 Elektronika Kft

Pharme Nord

www.springmed.hu

Quintess

Partnerek

www.otvenentul.hu

Weborvos szerkesztősége