Dr. Bedros J.Róbert

- Kemencéről, egy aprócska faluból származom, számomra ez a Börzsöny legcsodálatosabb gyöngyszeme- mondja. - Gyermekéveim után Szüleim aggodalma ellenére Budapestre jöttem tanulni. Édesanyám matematika és testnevelés szakos tanárnak, édesapám diplomatának szánt, én meg egy huszárvágással az orvosira jelentkeztem, s közben még karate edző is lettem!
A végzés után letettem négy szakvizsgát. Voltam reumatológus, belgyógyász és nőgyógyász is, majd következett a közgazdasági végzettség és a tudományos minősítés megszerzése. Akkoriban én voltam 37 évesen Magyarország legfiatalabb főigazgatója, a BM Kórházban. Aztán később a Flór Ferenc Kórházat vezettem, most pedig a Szent Imre Kórházat szeretném igazán betegcentrikus, európai hírű és színvonalú kórházzá fejleszteni. Közben 2007-ben létrehoztam a hazai obezitológia tudományos társaságát, a MOMOT-ot. Az motivált, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság kétharmada tartozik a testsúlyproblémákkal küszködők közé, ráadásul a túlsúly egyre több gyermeket érint hazánkban is. Pontosan tudjuk, hogy nem elég a túlsúllyal törődni, érdemes arra fókuszálni a figyelmünket, hogy ez felnőttkorban milyen betegségeket okozhat. Hiszen az elhízás a hipertónia, a diabétesz, vagy éppen a mozgásszervi betegségek kockázati tényezője lehet.
- Ezen a területen igazán nagy szerep elehet a háziorvosnak, hiszen ő látja a duci, túlsúlyos beteget először.
- Így van. Az elhízás és túlsúly kezelésének alapja a megfelelő diéta, ezek közül is az alacsony szénhidráttartalmú diétát emelném ki. Csakhogy az életmódváltás nem megy egyik percről a másikra, az orvos szerepe kulcsfontosságú ebben a folyamatban. Ezért is fontos, hogy a háziorvos, aki először találkozik a beteggel hiteles legyen, példát mutasson, és maradjon energiája arra is, hogy egy jó szóval, egy mosollyal is jutalmazza igyekvő betegét. Szomorú, hogy az elhízott betegek elenyésző része keresi fel kizárólag súlyproblémái miatt a háziorvost. Ebben a helyzetben az alapellátó orvos tudja kihasználni ezeket az alkalmakat, amikor egy elhízott beteg magas vérnyomás cukorbetegség, vagy akár egy banális torokfájás. miatt jelentkezik. Ilyenkor éppen a háziorvosnak nyílik először lehetősége, hogy az alap-problémán túlmenően elvégezze az elhízáshoz kapcsolódó alapvető vizsgálatokat és konzultáljon a beteggel az elhízásról és kezelésének fontosságáról. Például, ha a beteg hipertóniás, meg kell beszélni vele, hogy inkább adjon le a testtömegéből 5-10%-ot, ahelyett, hogy a gyógyszer adagját emeljük.
Az elhízás szűrése és gondozása komplex feladat, és ebben az első “kapu”- szerep a háziorvosra hárul. Hiszen így a betegek még kísérőbetegségeik kezdeti stádiumában kiszűrhetőek, csökkentve ezzel a késői súlyosabb következmények kialakulását, az egészségbiztosítási költségeket, illetve sikeresebbé téve a korai kezelést . Ebben is kimagasló a háziorvosok szerepe és felelőssége. Persze a MOMOT is próbál segíteni, hiszen már az elmúlt évben kidolgozta az elhízás kezelésének szervezeti és működési irányelveit az alapellátó orvosok részére is, amelyek az Obezitológia című könyvben olvasható.
- Azt hiszem, az életmódváltás elősegítése az Ön számára is fontos lehet.
- Jól hiszi. Bár számos elismeréssel jutalmazták már munkámat, nem ezekre vagyok igazán büszke, hanem elsősorban a szüleimre, akik a mai napig mindig mellettem állnak, és arra, amit kórházigazgatóként, és a MOMOT elnökeként a gyógyítás és az egészséges életmódra nevelés érdekében a betegekért tehetek.

 

Kérjük, ne próbáljon szavazni!

A piros keresztet már nem találja portálunkon, a szavazás ugyanis december 30-án éjfélkor véget ért.
Köszönjük, hogy szavazatával voksolt kedvenc háziorvosára és munkatársaira.
A végleges eredmény- hogy ki nyeri meg „Az év praxisa a Kárpát medencében „pályázatot - az önök szavazatai alapján alakul ki.
Eredményhirdetés januárban! 

Támogatók

77 Elektronika Kft

Pharme Nord

www.springmed.hu

Quintess

Partnerek

www.otvenentul.hu

Weborvos szerkesztősége