Dr. Balogh Sándor

- Az alapellátásra vonatkozó általános cél, hogy legyen minőségi, emberközpontú, és minden állampolgár számára hozzáférhető- fogalmazza meg észrevételeit gyakorló orvosként, egy országos egészségügyi intézet vezetőjeként és egy hazai egyetem oktatójaként. - Csakhogy a háziorvosok idejük jelenős részét adminisztrációval töltik, ez pedig a páciensekkel való személyes kapcsolat, a valódi prevenciós tevékenység kárára megy, következésképpen a háziorvosok kapuőri szerepe, a végleges gyógyulást nyújtó lehetősége csorbul. A szakmai egyenjogúság és a kompetencia fogalmához illik, hogy erősíteni kell a szakmai önállóságot, bővíteni a kompetencia határait – képzettséghez, továbbképzéshez kötve; speciális licencek megszerzését is lehetővé kell tenni, amelyekhez bizonyos jogosultságok (pl. gyógyszerrendelés) társíthatók Az utánpótlást illetően alapvetően fontos, hogy a fiatalok számára vonzóvá váljék a háziorvosi életpálya, ehhez pedig a szakma presztízsét és megbecsülését növelni kell. Ezt teszi „Az év praxisa a Kárpát-medencében" pályázat is.
Az egészségügyben mi háziorvosok próbáljuk elindítani a betegeinket –folytatja - és nem mindegy, hogy a beteg egy kacifántos és drága utat jár be, vagy egy racionálisabb, olcsóbb és a beteg számára hasznosabb utat. Ezek a döntések mindenkit megviselnek, ezért borzasztóan fontos az elismerés, aminek mi egy nagyon picike szeletét próbáljuk biztosítani a kollégák számara. Ma már akkora az orvos vándorlás Európa országaiban, hogy bizony a határon túli magyarok számára is fontos a színvonalas ellátás. Jól döntöttünk, amikor a pályázatot kiterjesztettük a Kárpát-medencére, mert a tavalyi verseny alapján kijelenthetem, számos olyan ajánlás érkezett, melyet ízes magyarsággal írtak, olyan széppel, amelyben már rég volt részem. Olyan megható, emberi történetekkel találkoztam, melyeket papírra vethetett volna akár Móra Ferenc, vagy Tamási Áron is. Író nagyjaink ugyanis ugyanazt húzták alá életművükben, mint a pályázatra beküldött anyagok többsége. A klasszikus erkölcsöt, az orvosi erkölcsöt emelték méltó helyükre. Örülök, hogy végre nem celebek kerültek a reflektorfénybe, hanem azokra a névtelen hősökre irányult a fénysugár, akik semmi másról nem híresültek el, ” csak” arról, hogy becsülettel, jó szívvel, jó lelkiismerettel, teszik a dolgukat fagyban, hóban, sárban,
Erdélyben például sokszor motorral és biciklivel közelítve meg az aprócska, mindentől elzárt hegyi falvakat. Bizonyára ismerős az olvasó számára a Tamási Árontól származó idézet: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Mi a Kárpát medencében vagyunk itthon. Ezért is folytatjuk ezt a szívet melengető pályázatot.

 

Kérjük, ne próbáljon szavazni!

A piros keresztet már nem találja portálunkon, a szavazás ugyanis december 30-án éjfélkor véget ért.
Köszönjük, hogy szavazatával voksolt kedvenc háziorvosára és munkatársaira.
A végleges eredmény- hogy ki nyeri meg „Az év praxisa a Kárpát medencében „pályázatot - az önök szavazatai alapján alakul ki.
Eredményhirdetés januárban! 

Támogatók

77 Elektronika Kft

Pharme Nord

www.springmed.hu

Quintess

Partnerek

www.otvenentul.hu

Weborvos szerkesztősége