Berszán Lajos

Jó annak, aki elmondhatja, hogy megvalósult élete nagy álma. Berszán Lajos nyugodtan kijelentheti, hogy érdemes szépet és jót álmodni, mert beteljesedhet. Élete nagy álma ugyanis ma ott büszkélkedik a Gyimes völgyében a fenyvesek között a Tatros folyó partján. Egy gimnázium- Árpádházi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium – gyimesvölgyi, moldvai csángó és székely gyerekeknek. Az itt élő emberek nagyon szegények, nincs pénzük arra, hogy távoli városokban taníttathassák gyermekeiket. Atya ide hozta hát a magyar nyelvű iskolát, hogy szolgálhassa a tehetséges erdélyi magyar gyerekek ügyét.
A „Pap bácsi „ - ahogyan diákjai hívják- nem ismert lehetetlent: az inkább cseppenő, mint csurranó támogatásokból mindig annyit épített, amennyit éppen lehetett. Először a Makovecz Imre keze nyomára emlékeztető főépület, aztán a másik az új emelkedett a magasba. A rendkívül fáradtságos, elhúzódó építkezés eredményeként ma ott csillog-villog a szép bentlakásos iskola, amelyben nem csak a gyimesi csángók és a székelyek, de a moldvai csángók gyermekei is megkapják a továbbtanulás és így a továbblépés esélyét.
Atya - az alapító igazgató, aki bár tavaly nyugdíjba ment ott a szeme mindenen-nem csak iskolát, hanem szellemi és fizikai otthont is teremtett a nehéz sorsú fiatalok számára. Gyerekként Zágonban élt, édesapját öt évesen elveszítette, így édesanyja és a helyi plébános egyengette életútját.
„Ha visszagondolok a gyermekkoromra, édesanyám adott nekem identitástudatot. Első-második osztályos koromban tudtam a magyar himnuszt, a szózatot, ő tanította meg, és azt, hogy magyar vagyok. Aztán megadta a másik identitástudatot: a hitet, a vallást. Annak idején a régi rendszerben hozzászoktunk ahhoz, hogy ne legyenek vágyaink. Olyanok voltunk, akár a befőttesüveg alá szorított bolha, amely csak akkorát ugrik, amekkorát az üveg enged. Volt egy cserkésztiszt barátom, s mikor írtunk egy pályázatot, azt mondja, te, nem lehetne Gyimesfelsőlokon egy iskolát működtetni? Akkor jöttem rá, hogy levették a befőttesüveget, lehet nagyobbat ugrani. Az ötlet meg lassan kinyílt, mint a bimbó, s virágba szökkent . „
A Magyar Örökség díjas Berszán Lajos azt mondja, szívesen vállalja másodszor is a zsűri tagságot. Tavaly az ünnepélyes díjátadón szinte templomi misét celebrált, amit az orvosok, nővérek és hozzátartozóik olyan áhítattal figyeltek, hogy még egy légy zümmögését is hallani lehetett volna. Mesélt Márton Áron erdélyi püspökről és Tamási Áron íróról, szavaival a nemzeti összetartozást, a székely ember lelkét emelte magasba, a jó orvost a paphoz hasonlítva. Vele úgy bánik a beteg, mint a papjával, csak nem a vétkeit, a bajait gyónja meg neki. Örült az erdélyi nyerteseknek, és azt reméli, hogy idén is meghálálják betegeik a sok törődést, figyelmet, szeretetet.

 

Kérjük, ne próbáljon szavazni!

A piros keresztet már nem találja portálunkon, a szavazás ugyanis december 30-án éjfélkor véget ért.
Köszönjük, hogy szavazatával voksolt kedvenc háziorvosára és munkatársaira.
A végleges eredmény- hogy ki nyeri meg „Az év praxisa a Kárpát medencében „pályázatot - az önök szavazatai alapján alakul ki.
Eredményhirdetés januárban! 

Támogatók

77 Elektronika Kft

Pharme Nord

www.springmed.hu

Quintess

Partnerek

www.otvenentul.hu

Weborvos szerkesztősége